Whangamata

Date : 2014

Beachfront Spectacular

Set amidst the sand dunes with extensive 180-degree beach and ocean views, this spectacular Whangamatasite site deserved an equally spectacular beachfront home.

On the land was a typical 1960’s New Zealand bach – a two storey building comprised of a fibro upper level on a concrete block base. The automatic conclusion would be to demolish the old to make way for the new, however, a completely new structure would trigger compliance with new beach setback regulations, requiring the new home to be moved toward the back of the section away from the beach. If we worked with the existing structure, we would be able to retain the property’s picture perfect setting.

To that end, the existing upper storey was altered to incorporate a living space and master bedroom, whilst the block base was renovated to provide a second downstairs living space with guest bedrooms. Further accommodation was provided with a new two storey addition to the rear.

Finally, with new windows, cladding and roofing, the old was merged successfully with the new, creating an integrated, comfortable and thoroughly modern beach house for the family and their guest to enjoy.

Key Features

  • 180 degree views
  • Beachfront location
  • Expansive entertaining area
  • Modern interior
 
 

Location Notes

With a spectacular beach-front location, the project required a design that opened the house up to the view whilst retaining the original structure to avoid triggering recent council setback restrictions. The property can now be enjoyed all year, with open outdoor areas for warmer months and large windows to bring the outside in when it's colder.

Fittings and fixtures also needed to be incorporated with the harsher beach environment in mind.